CasesSundhedTeknologi

Sygeplejerskes robot-idé forkorter indlæggelsestid og skåner personale

Nu bruges verdens første genoptræningsrobot til sengeliggende og immobile patienter. Genoptræningsrobotten ROBERT® bidrager til at reducere komplikationer for patienterne både på kort og på lang sigt, så de får en kortere indlæggelse og et kortere rehabiliteringsforløb.

Det er af stor betydning, at genoptræning begynder tidligst muligt, gerne efter 24 timer, mens patienterne stadig har fuld muskelmasse. Tidlig genoptræning medfører kortere genoptræningsperiode og mindre forfald af muskler. Desuden forebygger genoptræning andre komplikationer ved sengeleje som for eksempel stive led, liggesår og nedsat funktionsniveau.

Ideen til genoptræningsrobotten kommer fra den danske sygeplejerske Carina Lykke Jensen, som i sit daglige arbejde kunne se, at patienterne ikke fik tilstrækkelig genoptræning. Træningen foregår kun i dagtimer på hverdage og nedprioriteres ved travlhed. Desuden er træning af en sengeliggende patient en fysisk krævende og slidsom opgave med mange ensformige, gentagne bevægelser af patienternes ofte tunge arme og ben. Her er genoptræningsrobotten Robert genial, fordi den bliver ikke træt og hverken har behov for helligdage eller ferie, så den kan træne patienterne hver dag.
Carina Lykke Jensen delte sine tanker om optimering af træning til sengeliggende og immobile patienter med sin mand, Lasse Thomsen, der er robotfabrikant og iværksætter. Sammen satte de sig ned og tegnede de første skitser til genoptræningsrobotten ROBERT®.

”Det er fantastisk at vide, at vi nu med ROBERT® kan hjælpe patienter, som ellers kunne risikere at få flere komplikationer, og dermed være bundet længere end nødvendigt til sengen. Samtidig giver vi sygeplejersker, fysioterapeuter og andet sundhedspersonale et bedre arbejdsmiljø med færre tunge løft. Det er jeg stolt af at have fået ideen til,” siger Carina Lykke Jensen.
Genoptræningsrobotten gennemgår kliniske tests på Odense Universitetshospitals geriatriske afdeling og senere på intensiv afdeling på Aalborg Sygehus. Det forventes, at rigtig mange patienter på sygehuse og plejecentre kan have glæde af genoptræningsrobotten, både i Danmark og resten af verden. ROBERT® er fleksibel og kan behandle mange patienter i døgnet, når det passer ind deres rytme. Den tjener sig selv ind, hvis bare seks patienter om måneden kan sendes hjem én dag før end beregnet, fordi de undgår komplikationer af at ligge i sengen. ”ROBERT® giver ikke færre varme hænder, fordi den er så nem at håndtere. Den sikrer, at den vigtige genoptræning bliver udført i endnu større omfang, samtidig med at personalet undgår skader. Det er alt sammen godt for økonomien i sundhedsvæsnet,” forklarer Keld Thorsen, CEO i Life Science Robotics, virksomheden bag ROBERT®.

Færre arbejdsskader (og bedring i funktionsniveau)
I fagsprog tilbyder ROBERT® det, som hedder ”passiv mobilisering”. Robotten kan dermed træne folk, som ligger i koma, så de har større chance for at undgå komplikationer, som kommer af at ligge helt stille i en seng.
Robotten fungerer ved, at personalet først med bevægelse viser den, hvordan den skal træne den enkelte patient. Robotten gentager derefter den ønskede bevægelse på præcis samme måde et indtastet antal gange. Behandleren kan således bruge tiden til at tale med patienten eller til at træne andre patienter i samme rum. Ved den mindste modstand fra patienten stopper robotten straks.

Robotten er udviklet i samarbejde med fagprofessionelle og brugere for at sikre, at den opfylder de rette behov og er nem at betjene. Robotten er på hjul, så den let kan rulles hen til sengeliggende patienter. Den bruger almindelig strøm fra en stikkontakt og har kun to knapper: En tænd/sluk knap og optag/afspil knap, som bruges, når robotten skal lære den bevægelse, som sygeplejerske eller fysioterapeut viser den.
Virksomheden bag ROBERT®, Life Science Robotics, arbejder på, at robotten også skal kunne lave såkaldt ”aktiv mobilisering”. Det forventes, at denne funktion kan tilbydes fra medio 2019. Der arbejdes også på et modul, som hjælper lammede mennesker med at genopbygge forbindelse mellem hjerne og lemmer ved bevægelse af den lammede kropsdel.