CasesMetal

Mobil robot frigør en halv ansat hos Scan A/S

En brugervenlig mobil robot automatiserer hver dag mange kilometers gang i produktionen af pejse og brændeovne hos virksomheden Scan A/S i Vissenbjerg på Fyn. Det aflaster medarbejderne, som har taget særdeles godt imod deres nye, fleksible ”rullende kollega”.

 

Siden 1978 har Scan stræbt efter at designe og producere eksklusive brændeovne, der både er effektive, smukke og miljøvenlige som varmekilder. Men en ligeså væsentlig forklaring på virksomhedens placering i top 10 i branchen globalt er, at ledelsen altid har været hurtig til at investere i nyskabende produktionsteknologi. Derfor fik Scan også hurtigt øjnene op for den  innovative, mobile robot MiR100 og bad Mobile Industrial Robots om at demonstrere mulighederne.

 

Udfordringen

“Det er omkostningstungt, når intern transport koster mandetimer. Det udfordrer en virksomhed som vores, fordi vi har hjemme i et land med høje lønomkostninger. Derfor er automatisering af intern transport for os en oplagt måde at forbedre gennemløbet og styrke konkurrenceevnen. Vi har cirka 10.000 kvadratmeter, og vi flytter varer fra den ene ende til den anden ende af fabrikken. Før vi fik MiR100, var det en medarbejder, der gik og skubbede en transportvogn. Men det er selvfølgelig problematisk at bruge højtlønnet, manuel arbejdskraft til den type opgaver. Desuden er det kedeligt og ensformigt arbejde,” forklarer René Hannibaldsen, produktionschef hos Scan A/S.

 

Løsningen

MiR100 robotten hos Scan kører nu dagligt 10-12 ture med leverancer af bolte, skruer og andre dele til montage af brændeovnene. På årsbasis producerer Scan 14.000 brændeovne.

“Vores nye mobile robot finder selv rundt mellem 5-6 adresser på fabrikken, hvor den leverer varer fra vores varemodtagelse til produktionen. Man kan egentlig godt sammenligne vores MiR-robot med posten, der kører rundt ude i landskabet og deler post ud, og kører tilbage til posthuset og henter nye breve pakker og kører af sted igen,”  fortæller Rene Hannibaldsen.

 

Resultatet

Traditionelt har implementering af robotter i en produktion været en kostbar, tidskrævende og besværlig proces. Men ikke med MiR100.

“Vi sparer cirka ”en halv mand” på at have automatiseret denne proces. Men vi regner med at få yderligere gevinster på investeringen på sigt, da vi har flere opgaver i tankerne, som vi forventer, at MiR100 også kan løse hos os. MiR-robotten er så prisbillig og nem at programmere, at man kommer hurtigt igang og tjener investeringen hurtigt hjem. Hos os har MiR100 betalt sig selv på under et år,” konkluderer produktionschefen hos Scan.

Muligheden for at transportere op til 300 kilo gods ad gangen ved at bruge MiR-robotten med en trækkrog er også en klar fordel, som Scan planlægger at benytte sig af.

“Det var vigtigt for os at få denne type robot ind i vores produktion og vænne medarbejderne til, at robotter kører rundt omkring os, stabler og andet kørende materiel. Vi var jo lidt skeptiske, fordi den skal køre blandtgående personale og stabler med varer, men der har aldrig været nogen kollisioner. Den kører pænt uden om alle forhindringer. Og alle medarbejderne synes, at MiR100 er sjov, så de har generelt taget godt imod robotten,”  konstaterer Rene Hannibaldsen.