MedicoSundhed

Iværksætter, pioner og robot-ekspert Claus Risager fra Blue Ocean Robotics fylder 50 år

Claus Risager

Når CEO i Blue Ocean Robotics, Claus Risager, fylder 50 år den 22. november, er der tale om en højt hædret nøgleperson i Odenses robotklynge. Den tidligere centerchef for Teknologisk Instituts Center for Robotteknologi og en af drivkræfterne bag RoboCluster – et anerkendt kompetencenetværk for robot- og automationsteknologi – kan se tilbage på over 30 år med robotter. Hans brede erfaring fra de over 100 robot-projekter, han har iværksat og gennemført med fokus på at udvikle og kommercialisere nye robotter, og hans tid som rådgiver for EU på området er hver eneste dag i spil i hans ”Robot Venture Factory”, Blue Ocean Robotics.

Virksomheden Blue Ocean Robotics er – naturligvis, når man kender CEO Claus Risager – den første af sin slags i verden. Her udvikles professionelle servicerobotter til brug på blandt andet hospitaler, byggeri og landbrug. Robotterne kan for eksempel desinficere patientstuer på hospitaler og dermed forhindre multiresistente bakterier i at smitte patienter, personale og gæster. Dermed er disse robotter med til at forhindre alvorlige sygdomsforløb og i sidste ende redde menneskeliv. Andre robotter giver medarbejdere i industrien mulighed for at arbejde på fjerne destinationer og sparer således CO2 og nedbringer klimapåvirkningerne. Igen andre af Blue Oceans Robotics’ robotter hjælper syge børn, så de kan følge med i skolen fra sygehuset eller hjemmefra ved at koble op på en robot, der er på skolen. Det giver børnene mulighed for ikke bare at være aktiv i timerne, men også at være med i pauserne og lege med andre. Andre af Blue Ocean Robotics’ robotter sikrer et bedre arbejdsmiljø for personale på hospitaler og giver patienter med behov for genoptræning bedre vilkår ved at kombinere patientløft og rehabilitering.

”Det har været utroligt spændende at være en del af roboteventyret i Odense. Lige fra den gang jeg udviklede svejserobotter på Lindøværftet under min Ph.D om kunstig intelligens og industriel robotteknologi og frem til i dag, hvor vi i Blue Ocean Robotics har udviklet alle de teknologiske ”byggeklodser”, så vi kan skabe helt nye mobile servicerobotter hurtigere, billigere og bedre end konkurrenterne. Da jeg startede på Teknologisk Institut i 1999, var jeg den eneste, som arbejdede med robotter. Da jeg forlod stedet 14 år senere, havde vi knapt 100, der arbejdede med emnet,” fortæller dagens fødselar. De senere år er al hans fokus været på at udvikle Blue Ocean Robotics til at blive en stor og værdifuld virksomhed. Alene ansættelsen af over 40 nye medarbejdere siden 1. september vidner om en betydningsfuld dansk robot-virksomhed i en rivende udvikling.

Den tredobbelte gazelle-modtager Claus Risagers gode handelsgen er nedarvet fra en hel slægt af jyske købmænd. Han er født i Herning og fik tidligt pudset sin evne til forretning og god kundebehandling af, da han som 11-årig fik fast job i sine forældres butik, Jyde Marked – et af landets førende inden for den dengang helt nye genre, supermarkeder. Senere læste han anvendt matematik på Odense Universitet og er dermed – med egne ord – førstegenerationsindvandrer i Odense med bolig i Morud. Købmandsgenet lever ifølge fødselaren fint videre i begge hans hustrus, Rikke, og hans børn, Christian på 22, der læser erhvervsøkonomi og Victoria på 18, som går i 2. g.

Claus Risager er efterspurgt oplægsholder og bestyrelsesmedlem. Han er hædret utallige gange, blandt andet med Erhvervsprisen Fyn og Gunnar Gregersen Prisen, som han i 2006 modtog af Hendes Kongelige Højhed Dronning Margrethe og daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen for sit banebrydende arbejde inden for robotudviklingen i Danmark. I sommer modtog han en af verdens mest prestigefyldte priser indenfor robotbranchen, IERA Award 2019, der uddeles af verdens største professionelle tekniske organisation, The International Federation of Robotics, IFR og The IEEE Robotics and Automation Society. Prisen blev givet til Claus Risager og Blue Ocean Robotics for udviklingen og kommercialiseringen af UVD Robots, den UV desinfektions-robot, som øger patientsikkerhed ved at reducere risikoen for kontakt med bakterier og andre skadelige mikroorganismer. Hospitaler kan med UV desinfektions-robotten garantere en 99,99% desinfektion af patientstuer og dermed en markant reduceret risiko for hospitalsrelaterede infektioner til patienter, personale og pårørende.

Knap var IERA Awarden stillet op på kaminhylden ved siden af de andre priser, før Blue Ocean Robotics offentliggjorde købet af alle aktiver og rettigheder tilrobotten Beam fra den verdensberømte robotvirksomhed, Suitable Technologies, Inc. i Silicon Valley. Hovedkontoret for Beam flyttes dermed til Odense og har trukket mindst 30 nye jobs med sig. Beam er en af de mest udbredte og bedst kendte telepresence-robotter, altså en fjernstyret mobil robot, der gør det muligt at kommunikere via skærm, kamera og mikrofon, samtidig med at robotten kan navigeres og være mobil selv i de fjerneste afkroge af kloden.

Claus Risagers fødselsdag fejres under private former.

Om Blue Ocean Robotics

Blue Ocean Robotics udvikler, producerer og sælger professionelle servicerobotter primært inden for sundhed, hospitality, byggeri og landbrug. Porteføljen af robotter inkluderer bl.a. UVD Robots, en mobil robot til desinfektion af patientstuer; Beam Robots, en mobil telepresence robot til kommunikation, social inklusion og CO2 klimaforbedringer; PTR Robots, en mobil robot til forflytning- og genoptræning af patienter, mfl. Virksomheden udvikler robotterne fra problem, ide og design over udvikling, kommercialisering og frem til scale-up, og hvert robot brand etableres i eget datter-/ventureselskab. Dermed er Blue Ocean Robotics den første i verden af sin slags – en “Robot Venture Factory”. Blue Ocean Robotics har blandt andet vundet en af robotbranchens største internationale priser, IERA Award 2019.