Økonomi

Dansk robotteknologi erobrer verdensmarkedet via Tyskland

Automationsindkøbere fra hele Europa kan møde den danske robotindustri i München, når kontinentets største robotmesse Automatica løber af stablen 21-24. juni. Her samarbejder otte danske producenter med Odense Robotics om at præsentere en perlerække af teknologiske løsninger på fremstillingsindustriens mange udfordringer.

Danske robotløsninger er populære i Tyskland. Samtidig er landet et brohoved for eksport til at erobre resten af verden, fordi salg til tyske kunder globalt anses som et kvalitetsstempel.

Derfor udstiller otte danske robot- og automationsvirksomheder på et samlet dansk eksportfremstød på robotmessen Automatica i Münchensom ventes at tiltrække 45.000 besøgende. Fremstødet er organiseret af Odense Robotics, der er Danmarks nationale robotklyngeorganisation med 300 robotrelaterede medlemmer i samarbejde med Innovation Centre Denmark i samme by. Eksportfremstødet på Automatica er støttet af det danske Udenrigsministerium.

Robotter og automation er nogle af Danmarks hurtigst voksende eksportvarer med en samlet eksport på mere end 11 milliarder kroner i 2021 og en forventet roboteksport i 2025 på 14 milliarder kroner. Årsagen er, at danske robotvirksomheder udvikler nogle robotløsninger, som kunderne ikke kan få hos deres lokale leverandører, siger Mikkel Christoffersen, CEO i Odense Robotics.

Han påpeger, at danske robotvirksomheder samarbejder meget på tværs af virksomhederne, og det er medvirkende til at styrke innovationskraft, produktudvikling og konkurrenceevne.

Robotter med løsninger på udfordringer

Du kan møde disse danske robotfirmaer på Odense Robotics’ fællesstand på Automatica: Cobot Lift ApS, Enabled Robotics ApS, Smooth Robotics, Spin Robotics Aps, STRECON A/S, Technicon, Trendlog.io ApS og Fynbo Technology. De udstiller mange forskellige løsninger, der kan afbøde og imødegå flere af den tyske industris store udfordringer:

 • Mangel på faglærte svejsere giver leveringsproblemer, men også voksende krav til et sundt og attraktivt arbejdsmiljø. Smooth Robotics kan aflaste med automatisering.
 • I et samfund med både rekrutteringsproblemer og et stigende andel af ældre er der behov for nye måde at fastholde gode folk og forebygge skader ved tunge løft. Det bidrager Cobot Lift til.
 • Markedskrav om stor produktvarians og hurtig levering kræver mere fleksible og omstillingsparate robotløsninger. Fynbo Technology fjerner nedetid.
 • I montagearbejdet i Tysklands elektronikindustri og i bilindustri er manuelt, ensformigt skruearbejde en arbejdsmiljøudfordring og en stor tidsrøver, der samtidigt vanskeliggør skalering. Spin Robotics automatiserer skruning og bitskift. De stigende krav til kvalitetssikring i skrueprocessen løses med komplet dokumentation, som kan tilgås live og som historiske data.
 • For pharma, biotek- og medioindustrien kræver det stor balancekunst både at kunne sikre tårnhøj pålidelighed, hygiejne og sikkerhed og samtidig kunne reagere agilt på markedskrav om hurtig skalering. Technicon matcher kravene i deres avancerede automationsløsninger til bl.a. Novo Nordisk A/S, Radiometer A/S og Christian Hansen A/S.
 • Mange fremstillingsvirksomheder har brug for at automatisere interne logistikopgaver for at sikre konkurrenceevnen, men har meget skiftende og komplekse opgaver. Enabled Robotics imødekommer dette behov for fleksibel og rentabel logistikautomation med sin mobile cobot – kombination af en robotarm og en mobil robot.
 • Digitalisering og dataopsamling er en væsentlig forudsætning for at kunne skabe en effektiv, profitabel og bæredygtig produktion, bl.a. ved at skabe indblik i produktionens potentiale, reducere spild og mindske produktionsomkostningerTrendlog.io gør det overkommeligt for den tyske industri at realisere visionen om industri 4.0.
 • Kunsten at polere sprøjtestøbte emner af enhver art professionelt og præcis er en stærkt efterspurgt ekspertise på arbejdsmarkedet. Ansatte med den viden og erfaring kan ”instruere” robotter i at gøre, som de ville have gjort og derved få et mere varieret og mindre belastende jobSTRECON muliggør dette med deres løsning.

Mange af de danske løsninger til effektivt menneske-robotsamarbejde involverer cobots fra verdens første og største cobot-producent Universal Robots, der har hovedkontor i Danmark, hvor der findes et sprudlende cobot-økosystem, faciliteret af den nationale robotklynge Odense Robotics.

De besøgende på Automatica kan udforske de nyeste danske kollaborative robotteknologier i den danske pavillon i hal B4 på stand 308 i Messe München, når Automatica løber af stablen 21.-24. juni. Yderligere syv danske virksomheder udstiller på egne stande på Automatica: Capra Robotics, Kassow Robots, Audite Robotics, Meili Robots, JVL, Universal Robots, FundingBox Research. Desuden er Odense Kommune vært ved matchmaking-eventen Odense Investor Summit i Automaticas Start-Up Arena. Der er 66.000 kvadratmeter med robotter at udforske på Automatica, hvor ialt 600-700 udstillere præsenterer deres robotprodukter.

Fakta om danske robotter:

 • Med en omsætning på 21.1 mia. kr. svarende til en 12% stigning fra året før, præsterede Danmarks robotindustri en stærk vækst i 2021. Se yderligere statistik & data: Odense Robotics INSIGHT REPORT 2022: Deploying robotics in new industries
 • Danske cobots ligger på top 3 i Tyskland: Målt på befolkning er Tyskland 14 gange så stort som dets lille naboland i nord: Alligevel har danskproducerede cobots fra Universal Robots en placering blandt de mest populære robotfabrikater på det tyske marked, ifølge databasen HowToRobot. 26% af robot- og automationsleverandørerne i Tyskland fører Universal Robots, som dermed ligger på en samlet 3. plads over robotfabrikater, som flest forhandler. Tyske KUKA tager førstepladsen, ABB indtager andenpladsen i en dugfrisk analyse af det tyske robotmarked.
 • Den globale årlige vækstrate for salget af kollaborative robotter er 40 procent ifølge robotstatistikdatabasen Statzon.com